Eesti-Poola


23. juuni

Pärnu- Lublin (PL) 12,5h 921 km
23.juuni hommikul kell 7:30 alustasime Pärnust enda roadtripiga. Võis rõõmsalt hõigata: "STOP! Girls on the road!"
Esimeseks sihtkohaks GPS-i sai sisestatud Pokoje Goscienne Motylowa 46, Lublin, Poland. Ees oli piisavalt pikk sõit nii ajaliselt kui ka kilometraažilt (u. 12 h ja üle 900 km). 
Üldiselt oli esimese peatumispaigani- Ikla kantiin- liiklust vähe. Kantiinis väike kohv, wc-paus, lollid pildid meie grupi wannabe turistidest ja sõit võis Läti poole jätkuda.
Lätis nautisime veel vaadet Liivi lahele ning tõdesime, et merd näeme jälle alles Rumeenias. Selgus, et hommikupoolik on ka Läti politsei jaoks magus aeg puhutamiseks, kuid kahe ametnikuga tihedama poolses liikluses oldi vist veidi hädas. Alkotestiks lätlastel samad tööriistad nagu Eestiski ning AlcoQuanti kiiresti puhutud võis sõit Läti politsei loal jätkuda. 
Lätis oli liikluses tunda juba teist hõngu võrreldes Eestiga. Lätlastele meeldib tekitada 3-ndaid sõiduridasid, mis algselt ehmatab, kuid sellega harjub kiiresti ning siis juba kutsub ennastki võimalust ära kasutama, sest uimaseid sõitjaid ikka tuli ette, kellest vaja mööda pääseda.  
Riia läheduses sai ignoreeritud GPS-i soovitusi sõita Riiga sisse (tundus ebamõistlik linnast läbi sõita), usaldamise teeviitasid ning võtsime kindla suuna Kaunase poole.
Kuna rendifirmast ei saanud täis paagiga bussi (paak oli 1/4 täis) oli vajalik bussi toita. Selleks tegime esimese kütuse pausi Salaspilsis, Lätis. Jõudsime sinna u. kell 9:45. Kuna lootust oli, et kütuse hinnad kahanevad lõuna poole minnes sai vaid pool paaki täidetud ning lisatud ka AdBlued (algajad AdBlue kasutajad lisasid esialgu vaid 1 liitri, mis tegelikkus eriti tulemust ei andnud). Salaspilsis said kõik ka jalgu sirutada, et istme maitse suhu ei jääks. Tore oli näha, et Salaspilsi noormehed sporti teevad, kuid kommetest jäi mõnel mehel küll veidi vajaka.


Leedus keresid tankimas.
Leedu võttis meid vastu väikeste teetöödega, kuid muidu oli tükk tühja maad vaja lihtsalt maha sõita.
Marijampole's

Marijampoles tegime söögipausi. Leidsime selleks kaubanduskeskuse, kuhu oli bussi hea parkida- tundus ohutum.








Poola jõudmine tähendas meie jaoks ka koheselt kella õigeks keeramist. Tegime kitsaste Poola maanteede rühtimisest pausi, sõime jäätist, avastasime tanklast Eesti reg. numbriga auto ja saime veidi eesti keeles rääkida ning selgus, et nemad olid teel Moldovasse.
Zabłudówis tegime esimese katse Poolas kütuse tankimiseks ning leidsime selleks väikese tankla, kus olime u. kell 17:00. Harjumatu oli, et üks härra tuli kohe juurde ning abistas tankimisega ning ise tuli kõrval passida. Eestis ei kujutaks ettegi sellist tankimise teenust- nagu endal polekski käsi küljes.
Lublinisse jõudes oli soov hüpata poest läbi, et õhtuks miskit söögiks osta. Leidsime poodlemiseks Lidl'i. Kassa järjekorras oli meie ees üks naisterahvas, kes arvas, et oleks hea aeg osta kampaania korras jäätiseid (neid oli kümneid) ning iga jäätise eest oli vajalik saada eraldi tšekk. Uhhhhhh... Väsinud ja pinges tegime nägusid ja kirusime teda eesti keeles. Vist sai aru ning viimased kümned jätsid lasi järjest kassast läbi. Lidl'ist väljudes oli juba pime ning hakkasime otsime ööbimiskohta. GPS'i hinnangul sõitsime vahepeal valesti ning suunas meid suht puusse ligi 10 kilomeetriga (võimalusel ümber pöörata jnejne koguaeg). Pöörates lõpuks sellelt GPS'i jaoks tundmatult teelt maha (üsna kindel, et keelumärgi alt läbi ja vastassuunas) saime õige suuna kätte ning jõudsime ilusasti esimesse ööbimiskohta.

Ööbisime 23. juunil Lublinis Pokoje Goscienne Motylowa 46mille eest tasusime 57 eurot (240 zlotti). Meie käsutuses oli ühisköögi ja duširuumi/wc-ga korter, kus oli eraldatud meile 2 tuba, milles kummaski 3 üheinimesevoodit (3+3). Toad olid korralikud ning puhtad. Midagi fancy't ei olnud, aga jäime rahule ning soovitame seal ööbimist.

Korteris oli olemas ka riiete kuivatamiseks rest, mille tõstsime ööseks rõdule, et rätikud saaks hommikuks kuivaks. Rest suutis vastu hommikut ümber kukkuda ning sealt kukkus alla pesukäsn, millele oli vajalik enne ära minekut järgi minna. Oli lootust, et see saab olema lihtne, kuna maja tagusesse aeda läks värav, kuid väravat ei olnud võimalik avada ja tuli sealt üle ronida, et pesukäsn päästa. Mõeldud, tehtud ning kellegi võõra aias käidud.
Jaanituli Poolas.
Pidasime nutilõkke valgel jaane ning saime aimdust, mida tähendab 6 naist ühise wc/vannitoa järjekorras.
















24. juuni

Lublin (PL) - Levoca (SVK) 7h 500 km

Võtsime suuna Krakowi poole. Tegime peatuse u. kell 11:30 Rzeszówi lähedal Nienadówkas ja üritasime AdBlue lisamisega teisele katsele minna. Seekord sai ostetud seda 10 liitrit, kuid suureks pettumuseks ei olnud kanistriga kaasas lehtrit ning ei pidanud vajalikuks selle ostmist ka. Arvasime esiti, et teeme väikesest plastikpudelist lehtri, kuid pudelisuu oli liiga suur. Variant 2 oli kelleltki küsida seda. Läheduses tundus, et vaid rekkadel vb läheks seda vaja. Oli vaja testima minna- äkki saadakse aru, mis meil vaja (ega me ise ka ei osanud seda seletada, ei tulnud meelde, kuidas lehter inglise, veel vähem vene keeles on). Lõime seekord käega ning panime kanistri bussi ootama paremaid päevi ning tõsist vajadust selle valamiseks.

Teel Krakowisse tegime maanteel võidu ka ühe BMW kutiga. Tema sõitis meist mööda, meie temast ja nii mitu korda. Noormees oli väga meelitatud meist ning korduvalt naeratas- noo kes suudaks bussitäiele kaunitele eesti naistele vastu panna?!? Ja loomulikult oli meil bussis elevust piisavalt, kuni meie teed lahknesid, sest noormees ei olnudki teel Krakowisse.


Hiinakas Krakowi kaubanduskeskuses
Krakowis otsustamine paar tundi poes ka käia. Valisime poodlemiseks kaubanduskeskuse M1, kus igal ühel oli paar tundi aega poodides tuuseldada. Shoppamisele järgnes lõuna kaubanduskeskuse hiinakas, mis pealt näha tundus väga ok, kuid toit ei olnud kõige parem, et mitte öelda- see oli halb. Arve tasumisel selgus, et kaardiga ei saa maksta, mis tundus äärmiselt imelik! Žlotte ei olnud meil kellelgi piisavalt ning uurisime eurodes maksmise kohta- läks õnneks. Tahtsime sealt võimalikult kiiresti minema saada! 

Kuna kütus oli jällegi vaja tankida sai seda kohe kaubanduskeskuse parklas asuvas Shellis tehtud, kuid nende iseteenindustankurite süsteem ajas segadusse- tuli valida summa, mis ulatuses kütust tankida, kuid sisse sai toksitud soovitud liitrid, seega sai vähe tangitud ning Shell küsis mingit kliendikaarti enne tankimise alustamist (peale tasumist), mis ajas veelgi rohkem segadusse ja ei hakanud igaks juhuks seda rohkem näppima. 





St. Josephi kirik
Parkisime St. Josephi kiriku lähedusse (Węgierska tänavale ehk u 30 min jalutuskäigu kaugusele vanalinnast), kuna ei olnud päris kindlad parkimistasudes ja kuhu minna.

Kładka Bernatka sild
Kiriku juurest jalutasime üle Kładka Bernatka silla, mille äärised olid kaetud tabalukkudega ning kaugelt paistis silla küljes päris akrobaadid kõlkuvat. Lähemale jõudes selgus, et tegemist vaid akrobaatide kujutistega, kuid need tundusid väga ehedad.




Kładka Bernatka sild
Vanalinna me kahjuks ei jõudnudki, kuna ei olnud kindel kaugel see on ja Poolas oli juba piisavalt soe, selleks et otsida varjulisi ja jahedamaid kohti jalutamiseks.


Kella 18-ks olime linnale tiiru teinud ning jõudnud Rabka-Zdrój lähedusesse, et täita kütusepaak enne Slovakkiasse sõitmist. Silme ees oli sihiks Vysoké Tatry. Sinna teel hakkasid lõpuks ometi MÄED paistma.
Mäed! 

No comments:

Post a Comment